Блог

Лечебната сила на бялата ружа

 

Билките са дар от природата и притежават неподозирани свойства, които са много полезни за здравето. Приложението им за облекчаването на различни болестни състояния датира още от древността, а лечебните им качества вече са доказани в редица научни изследвания. Едно от най-високо ценените растения в медицината е бялата ружа, заради благоприятното си въздействие върху дихателната, храносмилателната и отделителната система в човешкия организъм.

 

Многогодишното растение носи научното наименование Althaea officinalis или още известно като лечебна ружа.

Πpeди пoвeчe oт 2500 гoдини растението e било използвано кaтo cpeдcтвo зa лeчeниe нa мнoжecтвo бoлecти. Oт кopeнитe, лиcтaтa и цвeтoвeтe ca ce пpaвeли paзлични лeчeбни тинктypи и чaйoвe.

Интересен факт е, че листата на бялата ружа са се използвали , както за лекарство, така и за храна.

В древен Рим растението е било предпочитан зеленчук, а за най-бедните в Сирия – това е бил начин за препитание.

Първоначално красивата билка е използвана в Египет, а по-късно навлиза и във френската медицина.

Бялата ружа е традиционно лечебно растение и в българската народна и официална медицина с вековен опит по отношение на ефективността и безопасността, тъй като няма странични ефекти след нейната употреба.

Монографии и статии за ружата присъстват във водещите световни ръководства и лекарствени справочници.

Благодарение на лечебните си свойства, днес бялата ружа е популярна в цял свят, а здравословните ѝ ползи са много. Действа благотворно при възпаления на храносмилателната система, успокоява раздразнените тъкани на отделителната система, лекува кожните раздразнения, но най-често се използва при бронхити, кашлица и остри респираторни състояния.

Бялата ружа е богата на слузни вещества, етерични масла, минерални вещества, аспаргин, витамин С и още много други.

Корените на растението са богати на вещества, които имат антитусивни и антибактериални свойства, успокояват възпалените лигавици в устата и в гърлото, като създават плътен филм върху тях и редуцират пристъпите на кашлица.

Листата на бялата ружа съдържат флавоноиди, които проявяват и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от лечебната билка индуцира фагоцитозата, която е процесът, при който определени клетки поглъщат бактерии, мъртви клетки или други твърди частици, като по този начин спомага за ускоряване на лечебния процес.

Бялата ружа е ефикасен лек при възпалено гърло и кашлица и именно заради лечебните си свойства се използва в част от сиропите за кашлица, като намалява повишената дразнимост на бронхиалната лигавица, улеснява отхрачването, действа противомикробно и отпуска спазмите на гладката мускулатура на бронхите.

 

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

ВНИМАНИЕ – КАШЛИЦА! Как да се преборим?

В сезона на настинките и грипа, много често, характерните за това време на годината вирусни инфекции са придружени с кашлица, която може да продължи дълго след като останалите прояви на болестта отшумят. Въпреки че е симптом, а не е заболяване, именно тя е сред основните причини да потърсим лекарска помощ, тъй като може да бъде доста мъчителна и да причини неудобство не само на пациента, но и на хората около него....

Прочети още

СУХА ИЛИ ВЛАЖНА, КАШЛИЦАТА ИМА НУЖДА ОТ БЪРЗО РЕШЕНИЕ

Смяна на сезоните, захлаждане на времето, понижен имунитет, замърсена околна среда, често боледуване – предпоставките за поява на кашлица в този период на годината са неизменна част от ежедневието на всеки....

Прочети още

Лечебната сила на бялата ружа

Билките са дар от природата и притежават неподозирани свойства, които са много полезни за здравето. Приложението им за облекчаването на различни болестни състояния датира още от древността, а лечебните им качества вече са доказани в редица научни изследвания. Едно от най-високо ценените растения в медицината е бялата ружа, заради благоприятното си въздействие върху дихателната, храносмилателната и отделителната система в човешкия организъм....

Прочети още

КАШЛИЦАТА. Какво представлява и какви са причините за нейната поява?

Кашлицата е физиологичен защитен механизъм на белия дроб, възникващ в резултат на дразненето на дихателните пътища. Причините за появата й могат да бъдат различни, като най-често са свързани с възпаление на дихателните пътища под влияние на вируси и бактерии....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.