Блог

СУХА ИЛИ ВЛАЖНА, КАШЛИЦАТА ИМА НУЖДА ОТ БЪРЗО РЕШЕНИЕ

Смяна на сезоните, захлаждане на времето, понижен имунитет, замърсена
околна среда, често боледуване – предпоставките за поява на кашлица в този период на годината са неизменна част от ежедневието на всеки.

Независимо от причините за възникването ѝ, кашлицата често е мъчителна и макар самата тя да не е заболяване, а симптом, неминуемо влияе на общото ни здравословно състояние и води до изтощение на организма. В допълнение, оказва негативен ефект върху социалния ни живот, пречи ни да общуваме пълноценно и дори да извършваме някои от ежедневните си дейности.

Ето защо, без значение дали е суха или влажна, остра или хронична, тя е причината, поради която най-често търсим лекарска помощ и прибягваме до лечение, било то традиционно или алтернативно. Независимо на кой подход ще се доверим, специалистите съветват да вземем мерки още при появата ѝ, защото в противен случай състоянието може да се задълбочи и да настъпят усложнения.

Важно е да се отбележи, че различните видове кашлица изискват употребата на различни лекарствени средства.

Сухата кашлица не е съпроводена с отделянето на секрет или, в случай че има такъв, той е силно оскъден и жилав. Най-често се появява сутрин или вечер, при смяна на климата, при влажно и мъгливо време или е продукт на алергична реакция. Характерни са дращенето и паренето в гърлото. Ето защо при лечението се прилагат средства, които имат за цел преди всичко да потиснат кашличния рефлекс и да успокоят дразненето.

При влажната, продуктивна кашлица, е налице повишено образуване  на бронхиален секрет. За лечението ѝ е подходяща употребата на медикаменти, които да подпомогнат отделянето на този секрет от дихателните пътища.

Определянето на вида кашлица, както и изборът на подходящ продукт могат да се окажат трудни за обикновения пациент.

За щастие има комбинирани средства, в чийто състав са включени билкови екстракти с широк спектър на действие,  които повлияват еднакво добре както сухата, така и влажната кашлица и спомагат за бързото им овладяване.

 

Едно такова растение, доказало своята ефикасност е бялата ружа. Сиропите, съдържащи екстракт от корените ѝ повлияват изключително добре всички видове кашлица, благодарение на големите количества слузни вещества в състава им. Те намаляват възпалението и отделянето на секрет от бронхите и редуцират пристъпите на кашлица. Освен това облекчават дразненето и дискомфорта в гърлото.

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

 

Още новини

ВНИМАНИЕ – КАШЛИЦА! Как да се преборим?

В сезона на настинките и грипа, много често, характерните за това време на годината вирусни инфекции са придружени с кашлица, която може да продължи дълго след като останалите прояви на болестта отшумят. Въпреки че е симптом, а не е заболяване, именно тя е сред основните причини да потърсим лекарска помощ, тъй като може да бъде доста мъчителна и да причини неудобство не само на пациента, но и на хората около него....

Прочети още

СУХА ИЛИ ВЛАЖНА, КАШЛИЦАТА ИМА НУЖДА ОТ БЪРЗО РЕШЕНИЕ

Смяна на сезоните, захлаждане на времето, понижен имунитет, замърсена околна среда, често боледуване – предпоставките за поява на кашлица в този период на годината са неизменна част от ежедневието на всеки....

Прочети още

Лечебната сила на бялата ружа

Билките са дар от природата и притежават неподозирани свойства, които са много полезни за здравето. Приложението им за облекчаването на различни болестни състояния датира още от древността, а лечебните им качества вече са доказани в редица научни изследвания. Едно от най-високо ценените растения в медицината е бялата ружа, заради благоприятното си въздействие върху дихателната, храносмилателната и отделителната система в човешкия организъм....

Прочети още

КАШЛИЦАТА. Какво представлява и какви са причините за нейната поява?

Кашлицата е физиологичен защитен механизъм на белия дроб, възникващ в резултат на дразненето на дихателните пътища. Причините за появата й могат да бъдат различни, като най-често са свързани с възпаление на дихателните пътища под влияние на вируси и бактерии....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.