Блог

ВНИМАНИЕ – КАШЛИЦА! Как да се преборим?

 

В сезона на настинките и грипа, много често, характерните за това време на годината вирусни инфекции са придружени с кашлица, която може да продължи дълго след като останалите прояви на болестта отшумят. Въпреки че е симптом, а не е заболяване, именно тя е сред основните причини да потърсим лекарска помощ, тъй като може да бъде доста мъчителна и да причини неудобство не само на пациента, но и на хората около него.

В същността си кашлицата представлява защитен рефлекс на организма, който спомага за елиминирането на прахови частици и секрет от трахеята и белите дробове, което води до очистване на бронхиалното дърво и до подобряване на дишането. Когато обаче кашлицата е провокирана от заболяване и не бъде лекувана, последиците за здравето могат да бъдат сериозни. Ето защо, специалистите препоръчват да се вземат мерки за нейното овладяване още при поява ѝ.

В повечето случаи лечението на кашлицата е медикаментозно и зависи най-вече от поставянето на правилната диагноза. На първо място е важно да се установят причините за възникването ѝ. Най-често това са настинките, белодробните инфекции, астмата и тютюнопушенето. От определящо значение е и да се уточни видът на кашлицата – дали е суха или влажна, тъй като двете състояния изискват различен подход при избора на подходящо лекарствено средство.

Обичайно инфекциите на горните дихателни пътища започват с непродуктивна (суха) кашлица, която може да премине във влажна, ако характерът на болестния процес се промени и обхване бронхите.

Характерно за сухата кашлица е, че при нея не се отделя секрет или в случай че има такъв, той е силно оскъден и жилав. Обичайно засегнатият се оплаква и от дращене и парене в гърлото. Ето защо при лечението се прилагат средства, които имат за цел преди всичко да потиснат кашличния рефлекс и да успокоят дразненето.

При влажната продуктивна кашлица е налице повишено образуване на бронхиален секрет (мукус). Средствата, давани при нея са медикаменти, които да подпомогнат отделянето на този секрет от дихателните пътища.

Важно е да се отбележи, че ако при продуктивна кашлица се приемат медикаменти за потискане на  кашлечния рефлекс, обаче, секретите се задържат и състоянието може да се влоши, тъй като образуваният мукус е предпоставка за развитие на бактериални инфекции.

Ето защо, се отдава все по-голямо значение на лекарствата с комплексно действие, подходящи както при суха, така и при влажна кашлица.

Такъв продукт е Експекторанс №5, който благодарение на комплексния си състав и синергизъм между отделните съставки, едновременно потиска образуването на секрет, улеснява отхрачването му и успокояват дразненето в гърлото.

 

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

ВНИМАНИЕ – КАШЛИЦА! Как да се преборим?

В сезона на настинките и грипа, много често, характерните за това време на годината вирусни инфекции са придружени с кашлица, която може да продължи дълго след като останалите прояви на болестта отшумят. Въпреки че е симптом, а не е заболяване, именно тя е сред основните причини да потърсим лекарска помощ, тъй като може да бъде доста мъчителна и да причини неудобство не само на пациента, но и на хората около него....

Прочети още

СУХА ИЛИ ВЛАЖНА, КАШЛИЦАТА ИМА НУЖДА ОТ БЪРЗО РЕШЕНИЕ

Смяна на сезоните, захлаждане на времето, понижен имунитет, замърсена околна среда, често боледуване – предпоставките за поява на кашлица в този период на годината са неизменна част от ежедневието на всеки....

Прочети още

Лечебната сила на бялата ружа

Билките са дар от природата и притежават неподозирани свойства, които са много полезни за здравето. Приложението им за облекчаването на различни болестни състояния датира още от древността, а лечебните им качества вече са доказани в редица научни изследвания. Едно от най-високо ценените растения в медицината е бялата ружа, заради благоприятното си въздействие върху дихателната, храносмилателната и отделителната система в човешкия организъм....

Прочети още

КАШЛИЦАТА. Какво представлява и какви са причините за нейната поява?

Кашлицата е физиологичен защитен механизъм на белия дроб, възникващ в резултат на дразненето на дихателните пътища. Причините за появата й могат да бъдат различни, като най-често са свързани с възпаление на дихателните пътища под влияние на вируси и бактерии....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.